Slattenpatten - Nytt fynd på Bornholm

Skriven av Jesper Skaane Bendix de

Upptäck "Slattenlangpat" - Ett Nytt Arkeologiskt Fynd på Bornholm

En värld av mystik och historia öppnar sig med de senaste arkeologiska fynden på Bornholm. I Guldhålet vid Rønne har arkeologer gjort en anmärkningsvärd upptäckt av guldgubbar, som nu kopplas till en gammal dansk folksaga. Tidskriften Skalk rapporterar om denna spännande upptäckt, som kastar nytt ljus över våra förfäders liv och tro.

En speciell figur sticker ut bland fynden - en kvinnlig figur som bara mäter fyra centimeter och väger tre gram. Denna lilla skulptur kan mycket väl vara den enda i sitt slag, inte bara i Danmark, utan i hela Europa. Enligt René Laursen, museiassistent vid Bornholms Museum, är figuren troligen den mytomspunna "Slattenlangpat", en själländsk vattengudinna.

Vem var "Slattenlangpat"?

"Slattenlangpat" är känd från gamla folksägner som en älvdrottning som jagades natt efter natt av kung Volmer. Trots att han sköt henne varje natt, återvände hon varje morgon. Till skillnad från de flesta älvdamer som beskrivs som vackra och farliga för män, var "Slattenlangpat" en mogen älvdrottning med bröst som hängde ner till bältet - en egenskap som symboliserade hennes roll som fruktbarhetsgudinna. Hennes långa bröst skulle inte tolkas negativt; de representerade hennes förmåga att ge näring och liv åt många barn, inklusive hennes "fiskebarn" som hon kunde amma från en sten nära vattendraget.

Historiska fynd från 500-talet

Fynden av "Slattenlangpat" och andra guldfigurer på fältet vid Rønne har daterats tillbaka till 500-talet, långt före de första skriftliga källorna i Danmark. Sedan 2009 har cirka 80 detaljerade figurer hittats på detta fält, som arkeologerna tror offrades till gudarna.

Det senaste fyndet understryker att de gamla sagorna inte var bundna av geografiska gränser, utan överlämnades muntligen och inspirerade människor över stora avstånd. Även om "Slattenlangpat" hör hemma på Själland, är det tydligt att hennes historia också hade betydelse på Bornholm.

Utställning på Nationalmuseet

Slattenlangpat-figuren är nu en del av Nationalmuseets permanenta utställning, där du kan uppleva denna unika del av nordisk mytologi på nära håll.

Vikingasmycken Inspirerade av Nordisk Kultur

I Ydale är vi djupt inspirerade av den nordiska mytologin och de gamla sagorna. Våra smycken är designade med samma kärlek och respekt för historien. Från Tors hammare-hängen till vackra örhängen och alvringar med månstenar - vår kollektion är fylld med unika stycken som förbinder dig med vår rika kulturarv.

Om du delar vår fascination för Odin, Thor och de gamla gudarna kommer du att älska vårt urval av smycken som hyllar den nordiska kulturen. Besök vår webbshop och hitta dina nya favoritsmycken som både andas historia och skönhet.

Beställ idag och upplev snabb leverans

Med lager i Roskilde kan vi erbjuda snabb leverans, oftast inom 1-2 dagar. Du har också möjlighet att hämta din beställning direkt från vårt showroom.

Har du frågor eller letar du efter något specifikt? Kontakta oss gärna! Vi hjälper dig gärna att hitta den perfekta smycket för dig. Besök Ydale.dk och utforska vår värld av nordisk mytologi och smycken.


Dela det här inlägget